Nyhetstidningar finns till för att sprida information via journalister och ibland budskap via krönikörer.

Vad gör en nyhetstidning egentligen?

En nyhetstidning för allmänheten var otänkbar under slutet av 1800-talet då läskunnigheten inte var särskilt stor på landsbygden. Det var inte alls säkert att kvinnor fick lära sig skriva och läsa ordentligt då de var tvungna att ta hand om hemmet. Det nyhetstidningar gör är att skriva om nyheter om skeenden inrikes och utrikes.

Kända svenska nyhetstidningar

De kända svenska nyhetstidningarna är Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Barometern-OT, Corren med flera. De två första tidningarna är kända som kvällstidningar som genom åren blivit uppmärksammade för att utöva så kallad sensationsjournalistik där rubriker sätts för att sälja så många lösnummer som möjligt.

En tidning kan bli känd på flera olika sätt, men ofta handlar det om rena affärer där en tidning erhåller nästintill monopol om att skriva nyheter på en viss ort. Det finns så klart både för- och nackdelar med detta, men det är många gånger oundvikligt på små orter att det bara finns en enda redaktion representerad.

Det kan vara lärorikt

Att läsa nyheter kan ge många aha-upplevelser eftersom man får reda på saker som man kanske inte alls visste eller hade någon som helst koll på. Det är också en bra start på dagen att sätta sig och läsa nyheter då hjärnan aktiveras och skärps. Det blir ungefär som att ta en bokstavlig kalldusch eller två.

Alternativa sätt att ta del av nyheter

Man kan:

  • Titta på nyhetsprogram såsom Rapport eller Aktuellt på Sveriges Television.
  • Lyssna på radioprogram med nyheter såsom P1.
  • Prata med folk som själva tagit del av nyheter under dagen eller kvällen.
galore